Sernik cappuccino z ptysiami – bez pieczenia!
Dobrze wiecie, że moja mama uwielbia przygotowywać szybkie ciasta bez pieczenia.
Tak naprawdę to Ona jest tutaj autorką większości takich właśnie przepisów.
Dziś przygotowała dla Was kolejny przepis na takie ciasto bez pieczenia – podpatrzyła go u koleżanek w pracy – postanowiła jednak wypróbować w swojej wersji!
Jak wyszło?
Jak dla mnie pysznie!
Łukasz również był zachwycony!
Z wielką przyjemnością sięgnęliśmy po dokładkę!
Spróbujcie koniecznie.
Gwarantuję, że nie pożałujecie.
Ps. Smak cappuccino możecie dowolnie modyfikować.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 20-22 cm )
* biszkopty okrągłe – 250 g
* twaróg 3x mielony ( sernikowy ) – 400 g
* cukier z wanilią – 2 łyżki
* mleko – 50 ml
* cukier puder – 100 g
* śmietana 36% – 250 ml
* cappuccino w proszku orzechowe – 50 g
DODATKOWO:
* ptysie z bitą śmietaną – 15 szt
* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – dostępna TUTAJ! – 100 g
* masło – 10 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Biszkopty układamy na spód tortownicy.
Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem pudrem oraz mlekiem.
Dodajemy śmietankę oraz cappuccino w proszku – wszystko dokładnie mieszamy i napowietrzamy mikserem.
Wykładamy na biszkopty ( jeśli chcemy, możemy je delikatnie nasączyć ).
Układamy ptysie delikatnie je wciskając, wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie oblewamy roztopioną z odrobiną masła czekoladą.
Dekorujemy wg. uznania – u mnie czekoladowe listki.
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! )
Smacznego!