Sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba

Sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba

Czy są tutaj fani bubble tea? Ten popularny tajwański napój podawany z kuleczkami z tapioki, kwasu alginowego (popping boba) czy galaretkami owocowymi cieszy się niesłabnącą popularnością już od wielu lat. Mimo że sam nie jestem jakimś wielkim jego fanem, to gdy zobaczyłem przepis na sernik Bubble Tea z wykorzystaniem kuleczek popping boba u Doroty z Moich Wypieków, wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby go nie zrobić na imprezę. To bardzo fajne, proste i kreatywne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu dzieciom; zarówno tym młodszym, jak i starszym. 😉

Same kuleczki popping boba to w ogóle ciekawy składnik, który można użyć do dekoracji przeróżnych deserów. Przygotowuje je się z soków owocowych z dodatkiem alginianu sodu, które następnie skrapla się do roztworu mleczanu wapnia. Powoduje to, że powstają perełki z żelową otoczką, skrywające w sobie sok, przyjemnie strzelając po nagryzieniu. Popping boba można zrobić samemu, wystarczy kupić potrzebne produkty. Sam nawet kiedyś bawiłem się w taki molekularny kawior. Jednakże domowym sposobem nigdy nie wychodziły mi tak duże kule. Obecnie popping boba można kupić bez problemu w dużych marketach (np. Carrefour) albo przez Internet. Do przygotowania tego ciasta przyda się Wam ok. 400 g kuleczek po odsączaniu. Ja użyłem 6 opakowań po 130 g, z których zostało właśnie nieco ponad 400 g boba.

Mój sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba przygotowałem na klasycznym biszkopcie genueńskim z dodatkiem masła, który nie wymaga nasączania. Samą masę serową przygotowałem w najprostszy możliwy sposób, ucierając mielony twaróg sernikowy ze słodką śmietanką i łącząc go z gotową galaretką krystaliczną. W środku zaś ukryłem całe mnóstwo kolorowych kuleczek znanych z bubble tea. Warto wybrać tutaj różne smaki, aby było różnorodnie. Ciasto zdobi cieniutka warstwa galaretki krystalicznej z kolejną porcją kulek. Gorąco polecam na lato czy jakieś kinderparty. 😉

Zdjęcie - Sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba:

Biszkopt genueński:

  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 90 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 25 g masła

 

  Sernik:

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego w wiaderku
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 10 g cukru pudru z wanilią
  • 100 g cukru pudru
  • 2 galaretki krystaliczne (każda na 500 ml wody)
  • 250 ml wrzątku
  • ok. 200 g kuleczek popping boba do bubble tea o różnych smakach (waga po odsączeniu)

 

Galaretka:

  • 1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody)
  • 400 ml wrzątku
  • ok. 200 g kuleczek popping boba do bubble tea o różnych smakach (waga po odsączeniu)

Jak przygotować sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba?

Biszkopt genueński

  1. Jajka w temperaturze pokojowej przełóż do dzieży miksera. Wsyp cukier i ubijaj przez ok. 8-10 minut, aż powstanie gęsta puszysta piana.
  2. W 3 turach dodaj przesianą mąkę i delikatnie całość mieszaj szpatułką.
  3. Kolejno dodaj roztopione i przestudzone masło. Delikatnie całość wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm (może być też mniejsza – 20x30 cm) pokrytej od spodu papierem do pieczenia.
  5. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Piecz przez 20 minut do suchego patyczka.
  6. Biszkopt odstaw do wystudzenia.

 

  Sernik

  1. Galaretki krystaliczne rozprowadź w 250 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
  2. Twaróg przełóż do miski. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy i wlej śmietankę. Krótko zmiksuj do połączenia.
  3. Następnie do masy wlej przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę serową wylej na wystudzony biszkopt i rozłóż równomiernie kuleczki boba.
  5. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godzin, aż masa serowa stężeje.

 

  Galaretka

  1. Galaretkę krystaliczną rozprowadź w 400 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
  2. Na stężałym serniku rozprowadź równomiernie kuleczki boba i zalej galaretką.
  3. Ciasto ponownie wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, aż całkowicie stężeje. Po schłodzeniu pokrój na porcje.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Inspiracja na ten sernik bubble tea pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Zdjęcie - Sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów