Serniczki waniliowo - czekoladowe z kremem tofii
Ajjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?!
Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników!
Mini serniczki o smaku waniliowo – czekoladowym z wypływającym ze środka kremem toffi.
Idealne na deser do popołudniowej kawki, na rodzinne przyjęcie albo szaloną imprezę!
Randka z ich dodatkiem również zakończy się sukcesem!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
* ser 3x mielony – 250 g
* śmietana kremówka – 125 ml
* śmietan-fix – 1 op
* żelatyna – 2 łyżki
* kakao – 1 czubata łyżka
* cukier – 3 łyżki
* masa toffi w puszce- 150 g
* biszkopty – 4 szt
* mleko – 2 łyżki
* laska wanilii – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno ze śmietan-fixem.
Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i rozpuszczoną we wrzątku 1 łyżkę żelatyny – miksujemy.
Przygotowaną masę wkładamy do szklanek, wygładzamy, w środek wkładamy kieliszki odstawiamy do lodówki na godzinę.
.Po godzinie do kieliszków w szklankach wlewamy wrzątek i delikatnie wyciągamy.Masę toffi mieszamy z 2 łyżkami mleka i napełniamy wgłębienia po kieliszkach.
Do pozostałej masy serowej dodajemy ziarenka wanilii i rozpuszczoną we wrzątku drugą łyżkę żelatyny – miksujemy.
Całość przekładamy do szklanek , wygładzamy, przykrywamy biszkoptami.
Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie do garnka wlewamy wrzątek, nożem okrawamy boki serniczków i wkładamy na ok. minutę szklanki do wrzątku.
Odwracamy do góry nogami, stukamy i serniczki wypadają.
Wkładamy na 30 minut do lodówki a po tym czasie dekorujemy ( np. mleczną czekoladą i orzechami ) i zajadamy!