Serduszka z ciasta francuskiego

Serduszka z ciasta francuskiego
Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • powidła śliwkowe
  • żółtko do smarowania
  • cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować je dosyć cienko powidłami śliwkowymi (fot.1). Zwinąć w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej - zaczynając od dłuższych brzegów ciasta (fot.2).
Kiedy oba rulony spotkają się na środku, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm (fot.3). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadać serduszkom właściwy kształt. Najlepiej do celu posłuży nam patyczek (fot.4). Dobrze jest końcówkę serduszka dosyć mocno wydłużyć, i ścisnąć dodatkowo palcami, żeby ciasteczko zachowało nam kształt serduszka. Gotowe ciasteczka posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. około 190°C, aż do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Źródło: denimix.pl

Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Kategorie przepisów