Serduszka z ciasta francuskiego
![Serduszka z ciasta francuskiego](/obrazek/duze/serduszka-z-ciasta-francuskiego-380856.jpeg)
![Zdjęcie: Serduszka z ciasta francuskiego Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380856.jpeg)
Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- powidła śliwkowe
- żółtko do smarowania
- cukier puder do posypania
Kiedy oba rulony spotkają się na środku, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm (fot.3). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadać serduszkom właściwy kształt. Najlepiej do celu posłuży nam patyczek (fot.4). Dobrze jest końcówkę serduszka dosyć mocno wydłużyć, i ścisnąć dodatkowo palcami, żeby ciasteczko zachowało nam kształt serduszka. Gotowe ciasteczka posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. około 190°C, aż do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Źródło: denimix.pl
![Zdjęcie: Serduszka z ciasta francuskiego Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380852.jpeg)
![Zdjęcie: Serduszka z ciasta francuskiego Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380855.jpeg)
![Zdjęcie: Serduszka z ciasta francuskiego Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380853.jpeg)
![Zdjęcie: Serduszka z ciasta francuskiego Zdjęcie - Serduszka z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/380854.jpeg)
drukuj przepis