Serduszka z ciasta francuskiego
Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- powidła śliwkowe
- żółtko do smarowania
- cukier puder do posypania
Kiedy oba rulony spotkają się na środku, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm (fot.3). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadać serduszkom właściwy kształt. Najlepiej do celu posłuży nam patyczek (fot.4). Dobrze jest końcówkę serduszka dosyć mocno wydłużyć, i ścisnąć dodatkowo palcami, żeby ciasteczko zachowało nam kształt serduszka. Gotowe ciasteczka posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. około 190°C, aż do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Źródło: denimix.pl
drukuj przepis