Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów
Dzień dobry :-) Mój syn ostatnio przypomniała sobie jak kiedyś robiliśmy scones, tylko nie w formie bułeczek ale takie bardziej w formie ciasta. Robiłam już kiedyś, teraz przepis powtórzyłam, tylko zamiast żurawiny jest borówka amerykańska. Polecam, bo pyszne :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 8 sztuk (trójkątów):
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka L
- 100 g miękkiego masła
- 50 g płatków migdałów
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki borówki amerykańskiej
- 100 g posiekanej białej czekolady
1. Wszystkie składniki oprócz borówek, płatków migdałów i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę, pokruszone płatki migdałów i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))