Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów

Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów

Zdjęcie - Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Mój syn ostatnio przypomniała sobie jak kiedyś robiliśmy scones, tylko nie w formie bułeczek ale takie bardziej w formie ciasta. Robiłam już kiedyś, teraz przepis powtórzyłam, tylko zamiast żurawiny jest borówka amerykańska. Polecam, bo pyszne :-) Miłego dnia :-)


Składniki na 8 sztuk (trójkątów):
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka L
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki borówki amerykańskiej
  • 100 g posiekanej białej czekolady


1. Wszystkie składniki oprócz borówek, płatków migdałów i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę, pokruszone płatki migdałów i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))

Zdjęcie - Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów