Schiacciata – toskański chlebek z figami

Schiacciata – toskański chlebek z figami

Zdjęcie - Schiacciata – toskański chlebek z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schiacciata to rodzaj płaskiego chleba, występującego często pod nazwą focaccia. Włoski chlebek przypomina ciasto do pizzy, jednak jego wierzch nie dekoruje się sosem i serem, a jedynie ziołami, czy wybranymi dodatkami np. w postaci grzybów lub oliwek.

Dzisiejszy przepis to toskańska wariacja na temat płaskiego chleba, który często piecze się z dodatkiem dojrzałych winogron. Ja wybrałam świeże figi, na które trwa teraz sezon, a dla aromatu dodałam listki rozmarynu.

Zdjęcie - Schiacciata – toskański chlebek z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schiacciata – toskański chlebek z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schiacciata – toskański chlebek z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Schiacciata – toskański chlebek z figami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 320 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 figi
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • ziarenka soli gruboziarnistej

Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po 5 minutach przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Po godzinie rozciągamy wyrośnięte ciasto na powierzchni blachy od piekarnika (wyłożonej pergaminem). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
  3. W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki. Wierzch dekorujemy plastrami świeżej figi, listkami rozmarynu i ziarenkami soli. Całość skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca.
  4. Chlebek pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach. Podajemy ze Smakowitą Pajdą.

3.1.09

Kategorie przepisów