Schab z warzywami w aromatycznym sosie
To prosty, a zarazem przepyszny, schab z warzywami w aromatycznym sosie. Do przygotowania marynaty używam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Olej ten idealnie nadaje się do smażenia, bo dzięki niemu nie przypalają się potrawy.
Składniki na schab z warzywami w aromatycznym sosie
- 800 g schabu
- 2 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 40 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
- świeży majeranek (opcjonalnie)
- natka pietruszki
Przygotowanie schabu z warzywami w aromatycznym sosie:
Ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki.
Marchewkę pokroić na 0,5 cm talarki.
Schab pokroić na 1 cm plastry.
W kubeczku wymieszać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia z przyprawami. Do miski włożyć pokrojone ziemniaki, marchewkę, schab, posiekaną natkę i majeranek. Całość zalać olejem z przyprawami. Wszystko dobrze wymieszać tak, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
Schab z warzywami przełożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, związać koniec i worek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 1 godz. w nagrzanym do temperatury 200 stopni C w trybie “góra- dół” piekarniku.
Schab z warzywami w aromatycznym sosie podawać z surówką.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis