Schab z warzywami w aromatycznym sosie

Schab z warzywami w aromatycznym sosie

Zdjęcie - Schab z warzywami w aromatycznym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To prosty, a zarazem przepyszny, schab z warzywami w aromatycznym sosie. Do przygotowania marynaty używam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Olej ten idealnie nadaje się do smażenia, bo dzięki niemu nie przypalają się potrawy.

Składniki na schab z warzywami w aromatycznym sosie

  • 800 g schabu
  • 2 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 40 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
  • świeży majeranek (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Zdjęcie - Schab z warzywami w aromatycznym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie schabu z warzywami w aromatycznym sosie:

Ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki.

Marchewkę pokroić na 0,5 cm talarki.

Schab pokroić na 1 cm plastry.

W kubeczku wymieszać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia z przyprawami. Do miski włożyć pokrojone ziemniaki, marchewkę, schab, posiekaną natkę i majeranek. Całość zalać olejem z przyprawami. Wszystko dobrze wymieszać tak, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

Schab z warzywami przełożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, związać koniec i worek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 1 godz. w nagrzanym do temperatury 200 stopni C w trybie “góra- dół” piekarniku.

Schab z warzywami w aromatycznym sosie podawać z surówką.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów