Schab z lubczykiem nadziewany szparagami z sosem szparagowym
Składniki:
(przepis na 4 osoby)
0,6 kg schabu bez kości
5 łyżek oleju
1 pęczek zielonych szparagów
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżeczki suszonego lubczyku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 pietruszki
1 duża marchewka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć szparagi, odłamać stwardniałe końcówki, które zostaną później wykorzystane do sosu. Zrobić w schabie kieszonkę, a następnie do kieszonki wsadzić około 5 szparagów. Wymieszać z dwoma łyżkami oleju lubczyk ze szczyptą soli oraz pieprzu. Wysmarować mięso zaprawą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki i piec przez 30 minut w temperaturze 190 st. C, podczas pieczenia co jakiś czas podlewając sokami z pieczenia lub niewielką ilością wody. Obrać pietruszkę i marchewkę, którą pokroić w pasterki i dodać do brytfanki ze schabem i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie dodać do pieczenia resztę szparagów i piec kolejne 15 minut. Końcówki szparagów gotować przez 10 minut w bulionie warzywnym, zmiksować, a następnie podgrzać na patelni i dodać masło, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać schab pokrojony w plastry na sosie szparagowym z upieczonymi szparagami i marchewką.