Schab w sosie z pieczarkami i keczupem

Schab w sosie z pieczarkami i keczupem, to pyszna propozycja obiadowa, ale świetnie się sprawdzi również na świątecznym stole. Taki schab w pysznym aromatycznym sosie będzie idealny, do ziemniaków, klusek czy kaszy, pasuje do wszystkiego. Przepis jest prosty, a schab smakuje naprawdę dobrze.
Składniki na schab w sosie z pieczarkami i keczupem:
- 1,3 kg schabu
- 500 g. pieczarek
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki miękkiego masła
- 500 ml. wody
- 5 łyżek keczupu
- 1/3 łyżeczki lubczyku w proszku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Do marynaty:
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3-4 łyżki oleju
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Jak zrobić schab w sosie z pieczarkami i keczupem?
Mięso pokroić w plastry.
W misce wymieszać składniki marynaty. Obtaczać plastry mięsa i przekładać do osobnego naczynia. Następnie przykryć szczelnie naczynie i wstawić na noc do lodówki.
Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry na mandolinie. Marchewkę obrać, umyć i również pokroić w plastry na mandolinie.
Cebulę pokroić w pióra, czosnek w drobną kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju.
Zamarynowane mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron. Następnie ściągnąć z patelni.
Na patelnię dolać trochę oleju, wrzucić cebulę i marchewkę, chwilę podsmażyć. Dodać pieczarki i masło, smażyć często mieszając.
W międzyczasie przyprawić trochę solą i pieprzem. Dodać czosnek i pozostałości marynaty z naczynia w którym marynowało się mięso, smażyć jeszcze chwilę. Wlać wodę, dodać keczup, 1 łyżkę sosu sojowego i lubczyk, zagotować.
Dodać wcześniej podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem na małej mocy palnika 1,5 godziny. Po tym czasie odkryć patelnię i gotować 5-7 minut, żeby sos się trochę zredukował. Na tym etapie można jeszcze przyprawić sos, według swojego smaku. Jeśli sos będzie za rzadki można go zagęścić mąka. 

