Schab w sosie z pieczarkami i keczupem

Schab w sosie z pieczarkami i keczupem

Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i keczupem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Schab w sosie z pieczarkami i keczupem, to pyszna propozycja obiadowa, ale świetnie się sprawdzi również na świątecznym stole. Taki schab w pysznym aromatycznym sosie będzie idealny, do ziemniaków, klusek czy kaszy, pasuje do wszystkiego. Przepis jest prosty, a schab smakuje naprawdę dobrze.



Składniki na schab w sosie z pieczarkami i keczupem:

  • 1,3 kg schabu
  • 500 g. pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 500 ml. wody
  • 5 łyżek keczupu
  • 1/3 łyżeczki lubczyku w proszku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz


Do marynaty:

  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3-4 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

 

 

Jak zrobić schab w sosie z pieczarkami i keczupem?

Mięso pokroić w plastry.

W misce wymieszać składniki marynaty. Obtaczać plastry mięsa i przekładać do osobnego naczynia. Następnie przykryć szczelnie naczynie i wstawić na noc do lodówki.

Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry na mandolinie. Marchewkę obrać, umyć i również pokroić w plastry na mandolinie.

Cebulę pokroić w pióra, czosnek w drobną kostkę.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju.
Zamarynowane mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron. Następnie ściągnąć z patelni.
Na patelnię dolać trochę oleju, wrzucić cebulę i marchewkę, chwilę podsmażyć. Dodać pieczarki i masło, smażyć często mieszając.
W międzyczasie przyprawić trochę solą i pieprzem. Dodać czosnek i pozostałości marynaty z naczynia w którym marynowało się mięso, smażyć jeszcze chwilę. Wlać wodę, dodać keczup, 1 łyżkę sosu sojowego i lubczyk, zagotować.
Dodać wcześniej podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem na małej mocy palnika 1,5 godziny. Po tym czasie odkryć patelnię i gotować 5-7 minut, żeby sos się trochę zredukował. Na tym etapie można jeszcze przyprawić sos, według swojego smaku. Jeśli sos będzie za rzadki można go zagęścić mąka.


Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i keczupem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i keczupem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Schab w sosie z pieczarkami i keczupem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów