Schab w białym winie przekładany pesto szałwiowym
W książce Gina D'Acampo "Dieta italiana", o której kiedyś pisałam, znajduje się wiele interesujących przepisów. Jednym z nich jest ten na te przepyszne "kanapki" schabowe z pesto z szałwii. Pomysł wydawał mi się naprawdę ciekawy i nie zawiodłam się. Danie jest bardzo smaczne, oryginalne i aromatyczne. Mięso wyszło wyjątkowo kruche i wilgotne, a białe wino dodało mu wyrazu.
Schab w białym winie przekładany pesto szałwiowym
- kilkanaście listków szałwii
- 20g sera pecorino
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 15g migdałów bez skórki
- 4 cienkie (1/2cm) plastry schabu (ok. 360g)
- sól, pieprz
- 50ml białego wina
Umyć listki szałwii i włożyć do blendera razem ze
startym serem, czosnkiem, 1 łyżką oliwy i migdałami.
Miksować przez 20 sekund, by powstało jednolite pesto.
Plastry schabu można ew. lekko rozbić. Zrobić małe nacięcia
na ich brzegach, by nie zwijały się podczas smażenia.
Posmarować pesto 2 plastry i przykryć pozostałymi.
Rozgrzać resztę oliwy i obsmażyć "kanapki" z obu stron po 2-3 minuty.
Doprawić, dolać wino i podgrzewać przez 4 minuty, w połowie czasu odwracając.
Podawać od razu np. z sałatą i makaronem rosmarino.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal