Schab nadziewany rabarbarem z sosem rabarbarowo-winnym na miodzie gryczanym
Składniki:
(przepis na 4 osoby)
… na schab:
0,6 kg schabu bez kości
5 łyżek oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki masła
sól, pieprz
… na sos:
4 łodygi rabarbaru
2 cebule szalotki
3 łyżki miodu gryczanego
3 łyżki cukru brązowego
¼ szklanki wina czerwonego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
… schabu:
Wymieszać paprykę z dwoma łyżkami oleju, solą i pieprzem. Wysmarować mięso zaprawą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Umyć i obrać rabarbar i dociąć do długości schabu. Zrobić w schabie kieszonkę, a następnie do kieszonki wsadzić łodygi rabarbaru. Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki i schab obłożyć płatkami masła. Piec schab przez 60 minut w temperaturze 190 st. C, podczas pieczenia co jakiś czas podlewając sokami z pieczenia lub niewielką ilością wody. Podawać schab pokrojony w plastry na sosie rabarbarowo-winnym.
… sosu:
Obrać i drobno posiekać cebulę szalotkę, a następnie zrumienić ją na łyżce masła. Umyć rabarbar, obrać, posiekać na kostkę i zasypać cukrem na 10 minut, aż rabarbar puści wodę. Zalać rabarbar winem, dodać miód i ocet balsamiczny i gotować, aż rabarbar będzie się rozpadał. Przetrzeć sos przez sito, a następnie odparować sos, aż stanie się gesty. Dodać zimne masło i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.