Satay z wołowiny z sosem z masła orzechowego
Przepis przygotowany w ramach wspólnego gotowania z: Panną Malwinną, Emmą, Dobromiłą, Pluskotką, oraz Maggie, a także na zakończenie akcji: Masło orzechowe – na słodko i wytrawnie. Każdy z nas miał za zadanie przygotować satay z sosem z masła orzechowego.Oto moja propozycja:
Składniki:
- 30 dag udźca wołowego
- 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka pasty imbirowej lub startego imbiru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowo – grzybowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 1 łyżka pasty sambal
Sos:
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka sambalu
- 165 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, mięso pokroić w cienkie paski , połączyć z marynatą i zostawić w lodówce na kilka godzin. Patyczki do szaszłyków wsadzić do wody na 1 godzinę. Nabijać mięso na patyczki tworząc harmonijkę. Piec na grillu lub w piekarniku (ja piekłem 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C).
Sos: Cebulę podsmażyć, dodać czosnek i resztę składników sosu, zagotować.
Shish taouk - syryjski kurczak na patyku :)