Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia
Kolejne wspólne gotowanie z Tu-tusią, Mirabelką, Emmą, Panną Malwinną, Dobromiłą, Anią oraz Shinju. Przepis powstał w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej. Jak dla mnie pierogi są najlepsze na zimno. Składniki: Ciasto:
- 3 szklanki mąki- 420 g
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 4łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 1 łyżka drożdży (ok. 25 g.), rozpuszczona w 4 łyżkach ciepłej wody
- 3/4 szklanki wody-185 ml
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula- 100 g, pokrojona w kostkę
- 250 g mielonego mięsa z kurczaka
- 100 g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 70 g bakłażana, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 średni pomidor -150 g, obrany i posiekany lub pół puszki pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (ja dodałem potłuczone orzechy nerkowca)
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków*
- sól
- 1/4 szklanki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki kuminu mielonego
- 1/4 szklanki papryki w proszku
- 1/8 szklanki mielonych goździków
- 1/8 szklanki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Wszystko razem wymieszać
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę przez 2 min., następnie dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać paprykę, cukinię oraz bakłażana i smażyć kolejne 5 min. Dodać pomidora, przecier, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Smażyć aż farsz się zredukuje do konsystencji takiej żeby można napełnić pierogi (farsz nie może być zbyt mokry). Odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W misce połączyć mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na chwilę , by ruszyły. Do mąki dodać olej i wszystko rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać drożdże i stopniowo dolewać resztę wody, cały czas wyrabiając ciasto. Jak będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać łyżkę farszu i dokładnie sklejać. Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po upływie 30 min. pierogi wstawić na 12 – 15 min. do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gotowe! Bardzo dobre na ciepło i na zimno. Podobne wpisy Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia
Shish taouk - syryjski kurczak na patyku :)