Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Kolejne wspólne gotowanie z Tu-tusią, Mirabelką, Emmą, Panną Malwinną, Dobromiłą, Anią oraz Shinju. Przepis powstał w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej. Jak dla mnie pierogi są najlepsze na zimno. Zdjęcie - Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: Ciasto:

  • 3 szklanki mąki- 420 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 4łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 łyżka drożdży (ok. 25 g.), rozpuszczona w 4 łyżkach ciepłej wody
  • 3/4 szklanki wody-185 ml
Farsz:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula- 100 g, pokrojona w kostkę
  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 100 g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 70 g bakłażana, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 średni pomidor -150 g, obrany i posiekany lub pół puszki pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (ja dodałem potłuczone orzechy nerkowca)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków*
  • sól
    Zdjęcie - Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami *Przyprawa siedem smaków:
    • 1/4 szklanki czarnego pieprzu
    • 1/4 szklanki kuminu mielonego
    • 1/4 szklanki papryki w proszku
    • 1/8 szklanki mielonych goździków
    • 1/8 szklanki mielonej kolendry
    • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

    Wszystko razem wymieszać
    Przygotowanie farszu:

    Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę przez 2 min., następnie dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać paprykę, cukinię oraz bakłażana i smażyć kolejne 5 min. Dodać pomidora, przecier, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Smażyć aż farsz się zredukuje do konsystencji takiej żeby można napełnić pierogi (farsz nie może być zbyt mokry). Odstawić do przestygnięcia.
    Przygotowanie ciasta:

    W misce połączyć mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na chwilę , by ruszyły. Do mąki dodać olej i wszystko rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać drożdże i stopniowo dolewać resztę wody, cały czas wyrabiając ciasto. Jak będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać łyżkę farszu i dokładnie sklejać. Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

    Po upływie 30 min. pierogi wstawić na 12 – 15 min. do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gotowe! Bardzo dobre na ciepło i na zimno. Zdjęcie - Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukiniaZdjęcie - Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Shish taouk - syryjski kurczak na patyku :)

    Zdjęcie - Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Pierogi z płuckami

    Zdjęcie - Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Pierogi ruskie

    Zdjęcie - Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Uszka z pieczarkami i grzybami

    Kategorie przepisów