Saltimbocca

Saltimbocca

Zdjęcie - Saltimbocca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uwielbiam ten okres, kiedy mogę zrywać świeże zioła z mojego tarasowego ogródka. Szczególnymi względami darzę szałwię. Gnocchi dyniowe bez masła szałwiowego nie smakują tak jak mają smakować. Kurczak grillowany z listkami wciśniętymi w mięso zawsze sprawia, że moje kubki smakowe wariują. Zresztą podobnie reagują, gdy jem saltimboccę - cielęce kotleciki duszone w winie - prawdziwe arcydzieło włoskiej kuchni. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie!
Zdjęcie - Saltimbocca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 8 kotletów cielęcych ( ja miałam z polędwicy cielęcej),
  • 8 listków szałwii,
  • 8 plastrów szynki suszonej długodojrzewającej,
  • 100 - 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbić ręką ( w przypadku polędwicy), doprawić solą i pieprzem (z tym , że sól dałam tylko z jednej strony, tej bez szynki). Na każdym kotlecie położyć szynkę i listek szałwiowy. Spiąć wykałaczką. Rozgrzać masło i podsmażyć z obu stron mięso, następnie wlać wino i odparować do uzyskania gęstego sosu.

Zdjęcie - Saltimbocca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Saltimbocca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów