Sałatka ziemniaczana
Nasza ulubiona sałatka składająca się raptem z kilku składników. Tym razem do jej zrobienia wykorzystałam 3 odmiany ziemniaków: żółte, fioletowe i różowe. Każde z nich inaczej smakują.
Sałatka ziemniaczana
800 g ziemniaków sałatkowych
ok. 200 g ogórków konserwowych
duża czerwona cebula
pęczek koperku
sól, pieprz
4 łyżki jogurtu lub śmietany
4 łyżki majonezu
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, studzę je, obieram i kroję w kostkę.
Ogórki i cebulę drobno kroję. Siekam koperek. Mieszam ze sobą majonez i jogurt. Łączę ze sobą warzywa, koperek i sos majonezowy, doprawiam solą i pieprzem. Całość mieszam.
Ciekawostka: Jeśli ugotujesz ziemniaki, a potem je schłodzisz przez 24 godziny przed zjedzeniem, to otrzymasz produkt o niskim lub średnim indeksie glikemicznym.