Sałatka ziemniaczana ze szparagami


Sezon na szparagi trwa krótko i chciałabym najeść się nimi na zapas. W maju dzień bez szparagów jest dniem straconym. W sklepie nie przejdę obok nich obojętnie, choć jeden pęczek zawsze znajdzie się w moim koszyku. Szparagi, czy to zielone czy białe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję z nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów, bo sezon na nie szybko minie.
Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 kg młodych ziemniaczków
0,5 kg zielonych szparagów
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
sól
pieprz


Dressing:
50 ml octu winnego
100 ml oliwy extra vergine lub oleju roślinnego
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, a gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w pół-plastry. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo się gotowały, wstawiamy do garnka z gotującą się osoloną wodą z dodatkiem szczypty cukru. Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody – są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze. Gotujemy ok. 7 – 10 minut, następnie kroimy w 2 cm kawałki. Dodajemy do ziemniaków. Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki.
Dressing: Do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy sól oraz miód i musztardę. Mieszamy, następnie dodajemy oliwę, mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dressingiem polewamy sałatkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem.

Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto

Szaszłyki z kurczakiem w maryn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bakłażan pieczony z wołowiną
1

Bakłażan pieczony z wołowiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”
1

Pomidorowa sałatka chlebowa „…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z zielonych szparagów z serem feta i sosem chimichurri
1

Sałatka z zielonych szparagów…

food² food²
Food Square

Grillowana pierś z kurczka w curry
2

Grillowana pierś z kurczka w c…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem. Zupa dla Niej i dla Niego

Chowder ze szparagami i wędzon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta ze szparagami
1

Tarta ze szparagami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smażone szparagi z zielonym sosem winegret

Smażone szparagi z zielonym so…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z zielonych szparagów z serem feta i sosem chimichurri
1

Sałatka z zielonych szparagów…

food² food²
Food Square

Makaron z pesto i szparagami

Makaron z pesto i szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Roladki drobiowe ze szparagami
1

Roladki drobiowe ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem