Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

 

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem jest idealna do grilla lub obiadu w ciepłe dni. Przygotowana z olejem lnianym Kujawski, będącym źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami i boczkiem:

  • 600 g ziemniaków (najlepiej młode)
  • 250 g szparagów zielonych
  • 100 g boczku wędzonego surowego
  • 5 sztuk dużych rzodkiewek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze szparagami i boczkiem?

Mode ziemniaki oskrobać. W przypadku starych ziemniaków – lepiej je obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

W osobnym garnku ugotować szparagi w osolonej wodzie.

Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni.

Rzodkiewkę i cebulę pokroić, a koperek posiekać.

Do miski przekładamy ugotowane i pokrojone ziemniaki, szparagi, podsmażony boczek, pokrojoną rzodkiewkę, cebulę i posiekany koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy musztardę oraz olej Kujawski tłoczony na zimno Len. Całość mieszamy i sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem gotowa.

 

Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności:łatwe

Kategorie przepisów