Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem jest idealna do grilla lub obiadu w ciepłe dni. Przygotowana z olejem lnianym Kujawski, będącym źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami i boczkiem:
- 600 g ziemniaków (najlepiej młode)
- 250 g szparagów zielonych
- 100 g boczku wędzonego surowego
- 5 sztuk dużych rzodkiewek
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 pęczka koperku
- 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- sól
- pieprz
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze szparagami i boczkiem?
Mode ziemniaki oskrobać. W przypadku starych ziemniaków – lepiej je obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W osobnym garnku ugotować szparagi w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni.
Rzodkiewkę i cebulę pokroić, a koperek posiekać.
Do miski przekładamy ugotowane i pokrojone ziemniaki, szparagi, podsmażony boczek, pokrojoną rzodkiewkę, cebulę i posiekany koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy musztardę oraz olej Kujawski tłoczony na zimno Len. Całość mieszamy i sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem gotowa.
Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności:łatwe