Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Śledzie tradycyjnie już wpisują się w bożonarodzeniowe menu. Tym razem prosta i smaczna sałatka nie tylko na świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się w codziennym menu - na kolację lub lunch. Pospolite, tanie składniki, a jakie smaczne jedzonko.
Do sałatki użyłam własnych kiszonych ogórków, dlatego pewnie smakowała tak wyjątkowo. Zawsze o efekcie końcowym decyduje jakość użytych składników.
Składniki:
4 ziemniaki
3-4 kiszone ogórki
3 jajka
4 śledzie
1 mała cebula
1 jabłko - opcjonalnie
mała puszka groszku
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
Wykonanie:
- ziemniaki ugotować w mundurkach
- ugotować jajka na twardo. Włożyc jajka do zimnej wody i gotowac 8 minut. Zalać zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę
- śledzie wymoczyć wg potrzeby. Solone od 12-24 godzin, śledzie z tacki około 30 minut. Osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroic w grubą kostkę
- ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w kostkę. Obraną cebulę również pokroić w kostkę
- zielony groszek odsączyć na sitku
- kiszone ogórki pokroić w kostkę
- majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać posolić i oprószyć pieprzem. Na koniec wmieszać majonez a musztardą. Najsmaczniejsza na drugi dzień, gdy smaki się "przegryzą"
- podawać schłodzoną