Sałatka ziemniaczana z musztardą francuską i ziołami
Ta sałatka ziemniaczana z musztardą francuską i ziołami to moja propozycja na letniego grilla, chociaż może stanowić również świetny dodatek do obiadu. Przepis ten narodził się zupełnie przez przypadek rok temu, gdy ugotowałem za dużo ziemniaków w mundurkach do innego dania, a w zanadrzu miałem jeszcze sporo świeżych ziół. Posiekałem je drobno i połączyłem z musztardą francuską, odrobiną miodu, soku z cytryny i oliwy. Tak bardzo posmakowała ona znajomym, że jeszcze kilka razy przygotowałem ją w sezonie grillowym i w tym roku postanowiłem powtórzyć przepis i podzielić się z Wami recepturą.
Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach, a następnie pokroić na mniejsze cząstki i polać aromatycznym sosem. Polecam do niej użyć niedużych ziemniaków sałatkowych, które ładnie zachowują kształt po ugotowaniu. A w sezonie można wykorzystać młode ziemniaki, które wystarczy porządnie wyszorować. Na dressing składają się spore ilości pachnącego koperku i pietruszki. Czasami do tej sałatki dorzucam również szczypiorek, albo listki świeżej mięty, czy też tymianku. Wszystko zależy od tego, co akurat mam pod ręką. Do sosu wybrałem musztardę francuską z całą gorczycą, dzięki czemu przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Aby nieco przełamać smaki, dodaję również sok z cytryny i odrobinę miodu. Tak smakuje najwspanialej!
Ta sałatka ziemniaczana z musztardą francuską i ziołami świetnie smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, serów, czy też warzyw, ale tak naprawdę można ją wykorzystać również do obiadu. Świetnie nada się do zabrania ze sobą na piknik. Długo wytrzymuje poza lodówką, więc nie ma tutaj strachu, że coś się popsuje. Dlatego gorąco polecam ją na spotkania na świeżym powietrzu. 🙂
Sałatka ziemniaczana z musztardą francuską i ziołami
Ilość porcji: 4-8
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z musztardą francuską i ziołami:
- 1,5 kg małych ziemniaków, najlepiej sałatkowych (lub młodych w trakcie sezonu)
- 200 g musztardy francuskiej z całą gorczycą
- 1-2 łyżki miodu
- 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z musztardą francuską i ziołami?
- Ziemniaki dobrze wyszoruj (nie obieraj). Wrzuć je do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 25-30 minut do miękkości, uważając, aby nie były rozgotowane. Odcedź i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Następnie pokrój je na połówki lub ćwiartki (jeśli są większe) i przełóż do salaterki.
- Koperek i pietruszkę bardzo drobno posiekaj i przełóż do osobnego naczynia.
- Do ziół wlej olej, sok z cytryny, dodaj musztardę oraz miód. Wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.
- Dressingiem polej ziemniaki i delikatnie wymieszaj.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square