Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi
Sezon grillowy w pełni i zapewne wszyscy smażą już te kiełbaski i karkówki ;-) Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego w te gorące dni. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi
(4-6 porcji)
Składniki:
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę
- 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę lub plasterki (opcjonalnie małosolne lub korniszone)
- 1 pęczek koperku, posiekany
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i przełóż do dużej miski.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski z ziemniakami.
- Dodaj ogórki, koperek, majonez i śmietanę dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
Recipe in English
Potato salad with bacon and dill pickles
(4-6 servings)
Ingredients:
- 150 g bacon, diced
- 1 onion, diced
- 1 kg new potatoes, cut into thick cubes
- 2 medium dill pickles, diced or sliced
- 1 bunch dill, chopped
- 4 tablespoons of mayonnaise
- 4 tablespoons sour, thick cream
- salt, pepper
Preparation:
- Boil the potatoes in salted water until tender, drain and transfer into a large bowl.
- Heat the pan over medium heat, add the bacon and fry until browned. Add the onions and cook until translucent. Transfer into a bowl with potatoes.
- Add cucumbers, dill, mayonnaise and sour cream and mix.
- Season the salad with salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!