Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem
Szpinak w nazwie może odstraszyć. Wiem o tym bo jeszcze kilka miesięcy temu sama tak bym pomyślała. Dzisiaj wiem, że ostry smak tego warzywa łagodzimy fajnymi owocami i słodkawym dressingiem. I taka jest ta sałatka. Na początku ostra a potem już łagodna i słodkawa, bardzo przyjemna w smaku. Jeśli macie ochotę poeksperymentować ze szpinakiem to naprawdę ją polecam.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 4 plastry anansa z puszki
- 1 czerwona cebula
- duża garść szpinaku
- 4 łyżki oliwy zoliwek
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Oczyszczony filet z kurczaka pokroić na paski i usmazyć na rozgrzanym tłuszczu. Wystudzić. Cebulę pokroić w prążki, ananasa w kostkę. W salaterce wymieszać szpinak, paski kurczaka, cebulę i ananasa. Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać do sałaty i doprawić do smaku.
Smacznego:)