Sałatka ze szpinakiem i kurkami

Sałatka ze szpinakiem i kurkami

Zdjęcie - Sałatka ze szpinakiem i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka ze szpinakiem i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka w której umieściłam wszystkie moje ulubione składniki. Efekt – przepyszny. Grillowany bakłażan i cukinia, delikatne i aromatyczne kurki i świeże, młode listki szpinaku… Skarby lata na jednym talerzu – naprawdę wspaniała sałatka do której będę powrócę jeszcze nieraz…Polecam.

SKŁADNIKI:
200 g świeżych kurek
150 g świeżego młodego szpinaku
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
2 łyżki sezamu
1 łyżka masła
oliwa z oliwek (użyłam Monini extra vergine Delicato)
1 ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
sól, pieprz

Bakłażana i cukinie pokrój na plastry, posyp lekko solą i odstaw na 20 minut by puściły wodę. Następnie wytrzyj je papierowym ręcznikiem i grilluj na patelni grillowej lub podsmaż na zwykłej (ja robiłam bez użycia tłuszczu).
Warzywa przełóż na talerz i przykryj folia aluminiową.
Kurki oczyść i osusz. Na patelnię wylej 1 łyżkę oliwy i dodaj 1 łyżkę masła. Wrzuć kurki oraz rozmaryn i podduś do miękkości – około 5 minut.
grzyby zdejmij z ognia.
W miseczce bardzo delikatnie wymieszaj świeży szpinak, kurki i zgrillowane warzywa. Posyp podprażonym na suchej patelni sezamem.
Ząbek czosnku przepuść przez praskę i umieść w szklaneczce, dodaj 4-5 łyżek oliwy, odrobinę soli i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem sałatkę polej przygotowaną oliwą.

Zdjęcie - Sałatka ze szpinakiem i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów