Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą

Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą
Zdjęcie - Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szparagów z groszkiem i pieczoną ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g zielonych szparagów
  • 200 g ricotty
  • 100 ml oleju Oliwier
  • 100 g zielonego groszku
  • 50 g parmezanu
  • 25 g pędów groszku
  • 25 g orzeszków pinii
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ricottę miksujemy z 40 g startego parmezanu, jajkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Przekładamy do nasmarowanego Oliwierem niewielkiego naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180°C przez około 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 


Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Kilka orzeszków odkładamy do dekoracji. 


Bazylię, orzeszki, 10 g startego parmezanu, ząbek czosnku i 70 ml Oliwiera ucieramy w moździerzu na pesto lub krótko blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


W osolonym wrzątku gotujemy przycięte szparagi i groszek przez około 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 


Groszek i szparagi doprawiamy pesto. Mieszamy.

Pędy groszku skrapiamy Oliwierem i przekładamy na talerze. Na górze układamy szparagi, groszek i kawałki pieczonej ricotty. Posypujemy orzeszkami pinii.



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów