Sałatka ze szparagów, krewetek i ogórka z sosem kaparowym
Kolejna inspiracja od Kamili. Jak zobaczyłam u Niej tę sałatkę Donny Hay, byłam zauroczona prostotą przepisu, który pobudza wyobraźnię...Póki jeszcze na topie są szparagi polecam Wam gorąco tę oto sałatkę. Czyż nie wygląda bosko:-)?
Składniki:
- 10 gotowanych krewetek,
- 500 g zielonych szparagów
- 1 ogórek wężowy,
sos kaparowy:
- 1 łyżeczka kaparów,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel octu winnego,
- pół łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki musztardy Dijon,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Szparagi obrać i obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, ale tylko chwilę, żeby były al dente. Ogórka pokroić na cieniutkie plasterki. Ułożyć na talerzu szparagi, ogórka i na wierzch krewetki. Przygotować sos: kapary zmiażdżyć w moździerzu, w słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać pozostałe składniki, dodać kapary. Polać sosem sałatkę.