Sałatka ze szparagów i truskawek
Sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął, a szparagowy jest w pełni, więc to dobry moment żeby przygotować sałatkę, w której bohaterami są te dwa wiosenne produkty. Szparagi i truskawki to bardzo dobre połączenie, doskonale się ze sobą komponują wizualnie i smakowo. Zarówno truskawki, jak i szparagi to uznane afrodyzjaki. Już w XVI wieku w Anglii uważano, że szparagi parzone w winie pobudzają żądze ciała. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy i nerwowy, zawierają witaminy, żelazo, potas, fosfor i błonnik. Truskawki natomiast, mają dużo cynku, pierwiastka, który w istotny sposób wpływa zwłaszcza na libido mężczyzn. Zawierają też przeciwutleniacze, cudowne związki zapobiegające procesom starzenia. Ponoć wystarczy zaledwie miseczka pysznych truskawek, by zawarte w nich dobroczynne substancje zdecydowanie poprawiły nastrój i pozwoliły romantycznie spędzić wieczór. Do tego zestawu polecam jeszcze kieliszek czegoś z bąbelkami?, i miły wieczór gwarantowany.
Składniki:
sałata rzymska (mała główka)
250 g zielonych szparagów
250 g truskawek
2 łyżki płatków migdałów
krem balsamiczny
Dressing: 2 łyżki octu winnego 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Liście sałaty rwiemy na kawałki, truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Szparagi gotujemy. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo się gotowały, wstawiamy do garnka z gotującą się osoloną wodą z dodatkiem szczypty cukru. Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody – są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze. Gotujemy ok. 7 – 10 minut, następnie kroimy w 2 cm kawałki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy sól oraz miód i musztardę. Mieszamy, następnie dodajemy oliwę, mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W misce mieszamy sałatę, truskawki, szparagi z przygotowanym dressingiem. Sałatkę posypujemy płatkami migdałów i skrapiamy kremem balsamicznym.