Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka

Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka

Zdjęcie - Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybka, prosta, a  przy tym pyszna i sycąca- sałatka z fasolką, chrupiącymi zielonymi szparagami, jajkiem i czerwoną cebulką zamarynowaną w occie winnym.

Zdjęcie - Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To propozycja w sam raz na lekki lunch, głowę daję, że naprawdę się nią najecie!

Zdjęcie - Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie ochotę, jajko na półtwardo możecie zamienić na robiące większe wrażanie jajko w koszulce. Instrukcje, jak je przygotować, znajdziecie np. TU.

Zdjęcie - Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje

Zdjęcie - Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cebulę pokrój w cienkie piórka, zalej octem, posól i odstaw na ok. 10 minut.

Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 4 minut od zawrzenia).

Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, smaż na małej ilości oliwy, aż będą lekko miękkie, al dente. Posól.

Na miseczkę wyłóż przepłukaną pod bieżącą wodą fasolkę z puszki. Na jej wierzchu ułóż odsączoną z nadmiaru octu cebulkę, na nie ciepłe szparagi i ćwiartki jajka. Całość skrop oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem, w razie konieczności przypraw do smaku solą.

Kategorie przepisów