Sałatka ze szparagami i serem feta
Dwa składniki. Do tego świeże zioła, oliwa i sok z limonki. Tylko tyle potrzeba, by zrobić pyszną majową przekąskę :)
Mówi się, że piękno tkwi w prostocie. W przypadku tej sałatki, to powiedzenie sprawdza się w stu procentach.
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I SEREM FETA
(1 porcja)
7-8 sztuk zielonych szparagów,
ok. 25g sera feta,
świeże zioła (u mnie szczypiorek, oregano i tymianek),
oliwa,
sok z limonki,
sól i pieprz
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, dolną część można dodatkowo obrać. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą i osączyć. Ułożyć na talerzu, posypać serem feta pokrojonym w kostkę i posiekanymi ziołami. Skropić oliwą i sokiem z limonki. Oprószyć solą i pieprzem. Gotowe :)
(inspirowane przepisem z książki "Sałatki. 111 najlepszych przepisów")