Sałatka ze świeżych ogórków od Babci
Składniki
- 4 kg ogórków
- 3 duże cebule (mogą być czerwone)
- 15 ząbków czosnku
- 0,25 l octu (może być jabłkowy)
- 0,25 l oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 0,25 l wody
- świeży koperek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Cebule i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z ogórkami. Połącz wodę, olej i ocet. Dodaj sól, pieprz, posiekany świeży koperek i wszystko dokładnie wymieszaj. dodając 1/4 szklanki octu i 1/4 l. oleju Kujawskiego 3 ziarna. Następnie posiekać koperek i dodać razem z solą i pieprzem do smaku.
Nakładaj do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręć i gotuj ok. 3 - 5 minut.
Jeśli użyjesz czerwonej cebuli zabarwi ona sałatkę delikatnie na różowo :-)
Historia przepisu z szuflady - sałatki ze świeżych ogórków od Babci:
"Przepis od Babci, trafił do mamy, a teraz gości u mnie. Mam pamiątkę po Babci i po maszynie do pisania ;-) uwielbiałam na niej pisać - dziś moje dziecko nie wie co to jest maszyna do pisania. Ogórki w słoiku zawsze goszczą u mnie na stole. Polecam bo są pyszne szczególnie porą zimową."