Sałatka ze słonecznikiem i ananasem
Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej super sąsiadki - dziękuję :-). Może nie należy do zbyt lekkich dlatego podaję ją na plasterkach ogórka które nadadzą lekkiego orzezwienia.Podstawą jest tu słonecznik który nadaje niezwykłej chrupkości - kiedy ją jadłam pierwszy raz nie spodziewałam się nawet że to właśnie słonecznik. Jadłam kiedyś podobne sałatki ale to zachwyca mnie najbardziej spróbujcie bo warto.
- 500 g łuskanych pestek słonecznika
- 100 g ryżu u mnie basamati
- 1 podwójna pierś z kurczaka(plus pół
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoiczek selera konserwowego
- majonez ok 300-400 g
opcjonalnie
- natka pietruszki
- zielony ogórek
Mięso umyć osuszyć pokroić na mniejsze kawałki -przyprawić solą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem, posypać ostrą i słodką papryką. Patelnię rozgrzać posmarować oliwą i usmażyć mięso. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie zalać go najlepiej domowym rosołem i gotować aż wchłonie całkowicie płyn - pod koniec gotowania posolić oraz wystudzić.
Kukurydzę oraz seler odcedzić z zalewy- odstawić.
Słonecznik przełożyć na drobne sito i przelać wrzątkiem. Rozgrzać patelnię teflonową i na suchą wrzucić słonecznik - zrumienić, ale uważać aby się nie spalił.
Plastry ananasa pokroić w kostkę i przełożyć do miski dodać ryż,mięso,kukurydzę,seler,wystudzony słonecznik. Na koniec pokroić drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić - całość wymieszać z majonezem.
Jeżeli chcecie aby wasza sałatka była mniej kaloryczna można zamienić część majonezu na jogurt naturalny.
Ja swoją sałatkę podaję na plasterka zielonego ogórka - całość razem fajnie smakuje - polecam.