Sałatka z zupek chińskich i kurczaka
- 3 papryki (żółta, czerwona, pomarańczowa),
- 50 dag piersi kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- mała kapusta pekińska,
- 2 x zupka chińska Vifon (czerwone curry),
- majonez (420 ml),
- 3-4 łyżki oleju,
- przyprawa do złocistego kurczaka
- pieprz cayenne,
- czosnek granulowany,
- sól.
Dzisiaj zaproponuję kolejną sałatkę z zupek chińskich. Tym razem nie w wersji warstwowej lecz z wymieszanymi razem składnikami. Tą sałatkę wymyślił mój syn - i przeznaczona jest ona raczej dla ludzi lubiących ostre dania :)
Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski, polać olejem, posypać przyprawą do złocistego kurczaka. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować makaron z zupek chińskich. Zawartość obydwu opakowań drobno pokruszyć. Wsypać do naczynia żaroodpornego. Dodać wszystkie przyprawy z opakowania i zalać 1,5 szklanki wrzątku. Przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wskazane jest przemieszać zawartość 2-3 razy przed wykorzystaniem.
Wyjąć kurczaka z lodówki. Przełożyć na patelnie i usmażyć. Odstawić z ognia. Wystudzić.
Kapustę pekińską pokroić na piórka, a papryki w kostkę. Przełożyć do dużej miski w której docelowo znajdzie się nasza sałatka. Kukurydzę odsączyć. Dodać do miski. Następnie dodać kurczaka, makaron z zupek i majonez. Doprawić pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym i solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatka powinna być dosyć pikantna.