Sałatka z ziemniakami i jajkiem

Sałatka z ziemniakami i jajkiem
Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ziemniakami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4-6 malutkich ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 2 jajka
  • 2 garście szpinaku
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ małej czerwonej cebuli
na sos:
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Młode ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzątku i gotować ok. 10 minut. Starsze ziemniaki będą się gotować nieco dłużej. Trzeba je najpierw również obrać.


Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, a następnie obrać.

Do małego słoiczka wlać olej Kujawski, dodać sok z cytryny, koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Słoik zakręcić i wstrząsnąć do połączenia składników. Sos doprawić solą i pieprzem.


Szpinak opłukać i osączyć z nadmiaru wody. Rzodkiewki opłukać, przekroić na połówki. Cebulę posiekać.


Ugotowane i przestudzone ziemniaki przekroić na połówki, wymieszać ze szpinakiem, rzodkiewkami i cebulą. Rozłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć jajka. Przed podaniem polać sosem.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów