Sałatka z wolno pieczoną baraniną

Sałatka z wolno pieczoną baraniną
Zdjęcie - Sałatka z wolno pieczoną baraniną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wolno pieczoną baraniną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g łopatki baraniej
  • 4 + 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml rosołu pieprz i sól w młynku
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki zalewy, w której pieczona była baranina
Przygotowanie

Mięso myjemy i oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia oraz dwie ocetu balsamicznego i smarujemy nimi mięso. W naczyniu żaroodpornym z przykryciem układamy na dnie cebulę oraz trzy gałązki rozmarynu, na to wykładamy mięso, przykrywamy pozostałymi trzema gałązkami rozmarynu i odkładamy na około 30 minut do lodówki.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C, naczynie z mięsem wyjmujemy z lodówki, mięso zalewamy winem oraz rosołem i ewentualnie dopełniamy większą ilością rosołu, jeśli płyn nie przykrywa w całości mięsa. Zapiekamy przez godzinę w 180°C, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejną godzinę, po której zmniejszamy temperaturę do 110°C i przez następną godzinę dopiekamy mięso.


Gotową baraninę wyławiamy z zalewy, delikatnie studzimy, a następnie oddzielamy miękkie mięso od kości.


W misce mieszamy sparzone liście szpinaku, pokrojony w kostkę ser feta, pomidorki koktajlowe oraz baraninę. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z 4 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia oraz zalewy, w której piekła się baranina. Mieszamy i podajemy.



Przepis pochodzi z odkuchnii.blox.pl

Kategorie przepisów