Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym
Sałatka to u mnie w domu zwykle mniej lub bardziej przypadkowy zbiór tego, co znajdę w lodówce. Czasami jednak sałatka to coś więcej niż mix sałaty lodowej i pomidorów. Czasami sałatka może być prawdziwą eksplozją smaku!
Dziś pożywna sałatka z jajkiem, moim ulubionym wędzonym pstrągiem i lekkim sosem jogurtowym. Świetnie nada się na przystawkę przed dobrym obiadem, na drugie śniadanie do pracy nada się jednak także doskonale!
Jako bazy użyłam sałaty rzymskiej, jednak właściwie każda zielenina się tu sprawdzi!
Proporcje na 3-4 porcje.
Składniki:- sałata rzymska - 2 główki
- jajko - 4 szt
- pstrąg - 1 szt, wędzony
- jogurt naturalny - 1 mały kubeczek
- czerwona cebula - 1 szt
- ogórek - 1 szt, długi
- szczypior - 2 łyżki,z grubsza posiekany
- natka pietruszki - 2 łyżki, z grubsza posiekana
- sól, pieprz - do smaku
Jajka ugotuj na twardo.
Jogurt zmiksuj z natką pietruszki i szczypiorem na gładki sos. Dopraw do smaku.
Na talerzach rozłóż pokrojoną sałatę. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki ogórek oraz piórka cebuli.
Pstrąga podziel (placami) na mniejsze kawałki, oczyść ze skóry i ości. Dodaj do sałaty wraz z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.
Całość polej sosem, ewentualnie dopraw do smaku.