Sałatka z wędzonym łososiem
Pyszna sałatka z dodatkiem jajek, wędzonego na gorąco łososia i marynowanej czerwonej cebuli. Całość okraszona jest moim ulubionym słodko-kwaśnym dressingiem.
Sałatka jest pyszna i nada się zarówno jako codzienny posiłek, jak i sałatka na imprezowy stół.
- około 50-60 g roszponki
- 50 g świeżego szpinaku
- 4-5 jajek
- 1 op. wędzonego na gorąco łososia (125g)
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki octu z czerwonego wina
- 100 g pomidorków koktajlowych
sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy je cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy ocet winny i znów odstawiamy, aż cebula zmięknie.
Składniki sosu umieszczamy w słoiczku i potrząsamy nim, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity, gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do miski dajemy umytą i osuszoną roszponkę, szpinak, pomidorki, jajka, podzielonego na kawałki łososia oraz osączoną z zalewy cebulę. Całość skrapiamy przygotowanym sosem miodowo-musztardowym, mieszamy.