Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem
Lubię treściwe sałatki. Góra sałaty lodowej to zdecydowanie nie mój styl. Dla mnie sałatka to cały, choć lekki posiłek.
Dziś sałatka w sam raz na lekki obiad: wędzona ryba, ziemniaki, soczewica, a do tego bardzo orzeźwiający sos na bazie kwaśnej śmietany i kefiru/maślanki. Może brzmi to nietypowo, ale takie połączenie świetnie się razem komponuje (ziemniaczki ze śmietanką? zawsze!).
Do sałaki dodajcie swoją ulubioną zieleninę (ja użyłam rukoli), możecie wzbogacić ją też pomidorem, świeżym ogórkiem, szczypiorem i koprem.
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:- pstrąg wędzony - 1 szt
- rukola - 2 garści
- jajko - 2 szt, ugotowane na twardo
- soczewica - 1 szklanka ugotowanej lub konserwowej (z puszki)
- ziemniaki - 8 małych szt
- koperek - do podania, ok. 2 łyżki
- sos:
- kwaśna śmietana - 3 łyżki
- kefir/maślanka - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Umyte ziemniaki (małe sztuki) ugotuj do miękkości w mundurkach. Ostudź, pokrój na połówki/ćwiartki.
Na talerzach rozłóż porcje rukoli/wybranej sałaty.
Na niej ugotowaną (czarną lub brązową) soczewicę, ćwiartki obranych jajek, kawałki wyfiletowanej ryby oraz ziemniaki.
Całość dopraw solą i pieprzem.
Śmietankę dokładnie wymieszaj z kefirem/maślanką. Sosem polej składniki sałaki. Wierzch posyp koperkiem.