Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem

Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem

Zdjęcie - Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię treściwe sałatki. Góra sałaty lodowej to zdecydowanie nie mój styl. Dla mnie sałatka to cały, choć lekki posiłek.

Zdjęcie - Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś sałatka w sam raz na lekki obiad: wędzona ryba, ziemniaki, soczewica, a do tego bardzo orzeźwiający sos na bazie kwaśnej śmietany i kefiru/maślanki. Może brzmi to nietypowo, ale takie połączenie świetnie się razem komponuje (ziemniaczki ze śmietanką? zawsze!).

Zdjęcie - Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do sałaki dodajcie swoją ulubioną zieleninę (ja użyłam rukoli), możecie wzbogacić ją też pomidorem, świeżym ogórkiem, szczypiorem i koprem.

Zdjęcie - Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:
  • pstrąg wędzony - 1 szt
  • rukola - 2 garści
  • jajko - 2 szt, ugotowane na twardo
  • soczewica - 1 szklanka ugotowanej lub konserwowej (z puszki)
  • ziemniaki - 8 małych szt
  • koperek - do podania, ok. 2 łyżki
  • sos:
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • kefir/maślanka - 3 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Umyte ziemniaki (małe sztuki) ugotuj do miękkości w mundurkach. Ostudź, pokrój na połówki/ćwiartki.

Na talerzach rozłóż porcje rukoli/wybranej sałaty.

Na niej ugotowaną (czarną lub brązową) soczewicę, ćwiartki obranych jajek, kawałki wyfiletowanej ryby oraz ziemniaki.

Całość dopraw solą i pieprzem.

Śmietankę dokładnie wymieszaj z kefirem/maślanką. Sosem polej składniki sałaki. Wierzch posyp koperkiem.

Kategorie przepisów