Sałatka z tuńczykiem, avocado, pomidorami i olejem z pestek dyni
Gotuję, piekę i zamykam w słoiku prawie każdego dnia. Niestety moja
doba jest wypełniona po brzegi pracą i czasu na blogowanie w tym
miesiącu jak na lekarstwo.
Dziś wstałam jak w tygodniu, kilka minut po 5-tej i mam aż 3 godziny do zagospodarowania, stąd korzystam i montuję dla Was post o ... szybkiej ale jakże pysznej sałacie.
Składniki:
Przygotowanie:
Dziś wstałam jak w tygodniu, kilka minut po 5-tej i mam aż 3 godziny do zagospodarowania, stąd korzystam i montuję dla Was post o ... szybkiej ale jakże pysznej sałacie.
Składniki:
- sałata strzępiasta - cudownie krucha i wręcz soczysta - polecam
- puszka tuńczyka w sosie własnym bardzo dobrej jakości
- pomidory - dałam 3 różne gatunki, o tej porze roku smakują najpyszniej
- 1/2 avocado
- sok z 1/6 cytryny
- 2-3 łyżki oleju z pestek dyni - ostatnio mój faworyt
- świeża bazylia
- świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól morska
Przygotowanie:
- sałate umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki
- pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie
- tuńczyka odcedzić z zalewy, avocado obrać, skropić sokiem z cytryny i dodać do sałaty
- całość udekorować świeżymi listkami bazylii i polać olejem dyniowym
- odstawić na 4-5 minut, żeby smaki się przegryzly
- tuż przed podaniem doprawić świeżo zmieloną solą morską i kolorowym pieprzem