Sałatka z tuńczykiem, avocado, pomidorami i olejem z pestek dyni

Sałatka z tuńczykiem, avocado, pomidorami i olejem z pestek dyni
Gotuję, piekę i zamykam w słoiku prawie każdego dnia. Niestety moja doba jest wypełniona po brzegi pracą i czasu na blogowanie w tym miesiącu jak na lekarstwo.
Dziś wstałam jak w tygodniu, kilka minut po 5-tej i mam aż 3 godziny do zagospodarowania, stąd korzystam i montuję dla Was post o ... szybkiej ale jakże pysznej sałacie.

Zdjęcie - Sałatka z tuńczykiem, avocado, pomidorami i olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
  • sałata strzępiasta - cudownie krucha i wręcz soczysta - polecam
  • puszka tuńczyka w sosie własnym bardzo dobrej jakości
  • pomidory - dałam 3 różne gatunki, o tej porze roku smakują najpyszniej
  • 1/2 avocado
  • sok z 1/6 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni - ostatnio mój faworyt
  • świeża bazylia
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól morska

Przygotowanie:
  • sałate umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki
  • pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie
  • tuńczyka odcedzić z zalewy, avocado obrać, skropić sokiem z cytryny i dodać do sałaty
  • całość udekorować świeżymi listkami bazylii i polać olejem dyniowym
  • odstawić na 4-5 minut, żeby smaki się przegryzly
  • tuż przed podaniem doprawić świeżo zmieloną solą morską i kolorowym pieprzem

Zdjęcie - Sałatka z tuńczykiem, avocado, pomidorami i olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów