Sałatka z trzech kolorów papryki i mortadeli

Sałatka z trzech kolorów papryki i mortadeli
Zdjęcie - Sałatka z trzech kolorów papryki i mortadeli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z trzech kolorów papryki i mortadeli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z trzech kolorów papryki i mortadeli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona lub pomarańczowa
  • 30 dag dobrej jakości mortadeli lub szynki konserwowej
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 saszetka oleju Kujawski z czosnkiem
  • Sól, pieprz, kilka kropli octu winnego białego
Przygotowanie

Papryki dokładnie umyć i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić na cienkie paski, podobnie pokroić wędlinę. Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, octu i przypraw przygotować sos, który dodać do sałatki. Wymieszać i podawać. Jeśli zależy nam na ładnej prezentacji dania warto ułożyć warstwowo, kierując się kolorystyką.


Porada:

Jeśli wśród naszych gości są dzieci, osoby starsze lub osoby mające problemy z układem trawiennym, warto sparzyć wrzącą woda pomidory i obrać je ze skórki.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów