Sałatka z trzech kolorów papryki i mortadeli
Przepis na ta sałatkę dostałam od taty, został nią poczęstowany przez jednego ze swoich klientów i tak mu zasmakowała, że poprosił o jej przygotowanie w domu. Od tego czasu dość często gości ona na naszym stole.
Tym przepisem kończymy prezentację naszych przepisów, które znalazły się w świątecznym e-booku serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona lub pomarańczowa
30 dag dobrej jakości mortadeli lub szynki konserwowej
2 pomidory
1 cebula czerwona
15 dag sera żółtego
1 saszetka oleju kujawskiego z czosnkiem
sól, pieprz, kilka kropli octu winnego białego
Przygotowanie:
Papryki dokładnie myć i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić na cienkie paski, podobnie pokroić wędlinę. Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, octu i przypraw przygotować sos, który dodać do sałatki. Wymieszać i podawać. Jeśli zależy nam na ładnej prezentacji dania warto ułożyć warstwowo, kierując się kolorystyką.