Sałatka z tortellini i kurczakiem
Sałatka z tortellini i kurczakiem poleca się… na obiad, kolację, drugie śniadanie czy jako sałatka na imprezowy stół.
Tortellini możecie kupić świeże lub suche, o dowolnym, ulubionym smaku.
- 2 op. tortellini (u mnie 2 różne, i z mięsem i ze szpinakiem)
- około 400 g piersi kurczaka
- 1 zielony ogórek tzw wąż
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- zielona część cebulki dymki
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- przyprawa do gyrosa
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Tortellini gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa oraz szczyptą soli i pieprzu. Polewamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości (1-2 łyżki) oleju.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Ogórka kroimy wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę kroimy raz jeszcze na pół, a następnie na mniejsze kawałki (w kostkę).
Zieloną część dymki drobno siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Dodajemy do sałatki, mieszamy.
Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową