Sałatka z soczewicy z kiełkami rzodkiewki i oscypkiem na ciepło
składniki dla 2 osób:
1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 małe pomidory
2 ogórki kiszone
kiełki rzodkiewki
sól
pieprz
ocet
2 oscypki
2 kromki chleba
masło
Soczewicę wsypać do garnczka, zalać wodą i zagotować. Warzywa pokroić w kostkę wrzucić do miski ze schłodzoną soczewicą. Doprawić do smaku odrobiną octu(około 1/2 łyżeczki dałam)soli i czarnego pieprzu, odstawić do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Kromki chleba wysmarować z dwóch stron masłem i zapiec na złocisty kolor na patelni z rusztem. Oscypki przekroić po długości i podgrzać na patelni. Sałatkę wyłożyć na dwie salaterki, obsypać kiełkami rzodkiewki. Do boku położyć ciepłe oscypki i spieczone kromki chleba.