Sałatka z roszponki, pomidorów, szynki parmenskiej i sera halloumi - idealna na śniadanie!
Pyszna i zdrowa sałatka na śniadanie zamiast ukochanego musli?!
Czemu nie?!
Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną!
Świeżutka , chrupiąca roszponka , aromatyczna szynka parmeńska , soczyste pomidorki, serek halloumi i pyszny, kremowy sos balsamiczny.
Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie!
Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać.
CIEKAWOSTKA!
Ser halloumi to biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów.
Ser ten wytwarza się z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty.
Od wieków produkuje się go według tej samej receptury, ściśle przestrzeganej nawet w przy produkcji w nowoczesnych, zautomatyzowanych zakładach produkcyjnych.
Halloumi można podawać na niemal nieskończoną ilość sposobów.
Można go jeść w „świeżej” postaci lub też grillować albo smażyć.
Tak przyrządzony nie topi się pod wpływem temperatury, ale nabiera wtedy wielu dodatkowych wybitnych właściwości smakowych!
SKŁADNIKI:
( 1 porcja )
* roszponka – 2 garści
* pomidory koktajlowe – 5 szt
* szynka parmeńska – 2 plasterki
* ser halloumi – ok. 50 g
* ocet balsamiczny – 5 łyżek
* miód – 1 łyżeczka
* syrop malinowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Świeżą sałatę mieszamy z pokruszonym serem halloumi i pokrojonymi pomidorkami.
Dodajemy szynkę parmeńską i polewamy kremem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i syropu malinowego.
Tak jak już mówiłam idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać.
Smacznego!