Sałatka z pomidorów z granatem, fetą i sosem narsharab
Ostatnio gdy kupowałem tony pomidorów w moim zaprzyjaźnionym zieleniaku sprzedawczyni poleciła mi podać je z sosem narsharab. W pierwszej chwili przetarłem oczy ze zdumienia, bo zupełnie nie słyszałem o tym dodatku, a jednak dość trudno mnie zaskoczyć. Ekspedientka przybiegła z buteleczką opatrzoną zdjęciem granatów i wytłumaczyła, że to skoncentrowany sok z owoców prosto z Azerbejdżanu. Bardziej przekonywać mnie nie trzeba było i od razu się zaopatrzyłem, myśląc już o tym, jak go wykorzystać w kuchni. Na pierwszy ogień poszła właśnie sałatka z pomidorów z granatem, do której postanowiłem dodać jeszcze ser feta i świeże listki mięty z własnego zielnika. Połączenie tak bardzo przypadło mi do gustu, że czym prędzej postanowiłem podzielić się z Wami przepisem.
Sam narsharab (po azersku narşərab), jak później doczytałem to popularny dodatek do dań o perskim rodowodzie, które są popularne na całym bliskim wschodzie (głównie w Turcji, Gruzji, Azerbejdżanie i Iranie). Wcześniej korzystałem już z melasy z granatów, np. przy przepisie na fesenjan, jednakże narsharab ma delikatniejszy smak. Jest słodki, lekko kwaśny i cierpki jednocześnie. Trochę można go porównać do prawdziwego (długo leżakowanego) octu balsamicznego. Po azersku narsharab oznacza wino z owoców granatu, chociaż na próżno szukać tutaj alkoholu. To po prostu zredukowany sok, często z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Dlatego jeśli nie uda się Wam go znaleźć na sklepowych półkach, to możecie po prostu kupić sok lub wycisnąć go samodzielnie i zredukować do połowy objętości, a następnie dodać odrobinę cukru. Świeże sierpniowe pomidory smakują z nim wprost doskonale, dlatego zdecydowanie warto spróbować podać je w ten sposób.
Jeśli skusił Was mój opis, to koniecznie musicie skusić się na to połączenie. Sałatka z pomidorów z granatem, serem feta i sosem narsharab jest naprawdę wyjątkowa, mimo że w zasadzie tak banalnie prosta. ?
Sałatka z pomidorów z granatem i serem feta
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI
- 500 g ulubionych pomidorów, np. malinowych
- 200 g sera feta
- ziarenka z połowy granatu
- garść listków świeżej mięty
- solidny chlust narsharabu (skondensowanego soku z owoców granatu)*
- solidny chlust oliwy z oliwek
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory pokrój na plasterki i ułóż na talerzu. Posyp świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
- Pomidory posyp pokruszonym serem feta oraz ziarenkami granatu.
- Sałatkę polej oliwą z oliwek, narsharabem i posyp listkami świeżej mięty. Podawaj z ulubionym pieczywem.
UWAGI
*Jeśli nie uda się Tobie zdobyć narsharabu, to możesz kupić sok z granatów lub wycisnąć świeży (ok. 100 ml) i po prostu zredukować go w rondelku z odrobiną cukru.