Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą

Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą

To jedna z moich ulubionych jesiennych sałatek, świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie zabrane do pracy. Nic nie zwiędnie, nic nie straci świeżości. Samo dobro!

Zdjęcie - Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania sałatki najczęściej wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale dziś użyłam mixu kasz i strączków (soczewicy, grochu itp). Kto co lubi. Do tego warzywa- u mnie sama marchewka, ale upiec można tez pietruszkę, seler, paprykę, cukinię. Na wierzchu słodki akcent- skarmelizowana w piekarniku czerwona cebula i winogrona.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla kontrastu, żeby wprowadzić trochę świeżości, wierzch posypałam ziarnami granatu i pokruszonym serem feta. Spora ilość posiekanej natki też świetnie by pasowała!

Zdjęcie - Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlust oliwy na wierzch, kilka kropli octu balsamicznego i możemy jeść!

Zdjęcie - Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok.3 porcje.

Składniki:
  • marchewka - 5 szt (lub pietruszka, seler itp)
  • cebula czerwona - 1 szt
  • kasza jęczmienna - 1 szklaka, ugotowana
  • winogrona ciemne - 1 szklanka
  • ser feta - ok. 50 g
  • oliwa - 4 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
  • granat - 1/2 owocu, ziarna
Przygotowanie:

Warzywa obierz, pokrój na ok. 1-2 cm kawałki.

Obraną cebulę pokrój grube (ok. 1 cm) półtalarki. Skrop oliwą.

Warzywa skrop łyżką oliwy . Rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Piecz ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj na blachę cebulę i winogrona i piecz kolejnych 10-15 minut, aż marchewki i cebula będą miękkie, a wszystkie składniki lekko zarumienione.

Ciepłe upieczone warzywa wymieszaj z kaszą. Ułóż na talerzu, posyp pokruszonym serem.  Całość oprósz pieprzem, skrop resztą oliwy, octem balsamicznym i posyp pestkami granatu.

Podawaj od razu lub w wersji schłodzonej.

Kategorie przepisów