Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą
To jedna z moich ulubionych jesiennych sałatek, świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie zabrane do pracy. Nic nie zwiędnie, nic nie straci świeżości. Samo dobro!
Do przygotowania sałatki najczęściej wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale dziś użyłam mixu kasz i strączków (soczewicy, grochu itp). Kto co lubi. Do tego warzywa- u mnie sama marchewka, ale upiec można tez pietruszkę, seler, paprykę, cukinię. Na wierzchu słodki akcent- skarmelizowana w piekarniku czerwona cebula i winogrona.
Dla kontrastu, żeby wprowadzić trochę świeżości, wierzch posypałam ziarnami granatu i pokruszonym serem feta. Spora ilość posiekanej natki też świetnie by pasowała!
Chlust oliwy na wierzch, kilka kropli octu balsamicznego i możemy jeść!
Proporcje na ok.3 porcje.
Składniki:
- marchewka - 5 szt (lub pietruszka, seler itp)
- cebula czerwona - 1 szt
- kasza jęczmienna - 1 szklaka, ugotowana
- winogrona ciemne - 1 szklanka
- ser feta - ok. 50 g
- oliwa - 4 łyżki
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- granat - 1/2 owocu, ziarna
Warzywa obierz, pokrój na ok. 1-2 cm kawałki.
Obraną cebulę pokrój grube (ok. 1 cm) półtalarki. Skrop oliwą.
Warzywa skrop łyżką oliwy . Rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Piecz ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj na blachę cebulę i winogrona i piecz kolejnych 10-15 minut, aż marchewki i cebula będą miękkie, a wszystkie składniki lekko zarumienione.
Ciepłe upieczone warzywa wymieszaj z kaszą. Ułóż na talerzu, posyp pokruszonym serem. Całość oprósz pieprzem, skrop resztą oliwy, octem balsamicznym i posyp pestkami granatu.
Podawaj od razu lub w wersji schłodzonej.