Sałatka z pieczonego kalafiora z quinoa

Sałatka z pieczonego kalafiora z quinoa

 Zdjęcie - Sałatka z pieczonego kalafiora z quinoa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam dziś moją sałatkę z kaszką quinoa która zawiera dużo białka i jest doskonała po treningu, przynajmniej dla mnie :-) do tego lekka i orzezwiająca. Ma w sobie warzywa które bardzo lubię oraz dużo ziaren :-) możecie do niej dodać mięso podsmażane choć ja nie jestem mięsożercom dlatego mi to wystarcza... Polecam

  • 1/2 szklanki quinoa
  • 1/2 średniego kalafiora
  • ok 10 -15 sztuk brukselek
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki nasion dyni

dresing

  • 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
  • szczypta soli do smaku

 Kaszkę quinoa zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut, następnie odcedzić i przełożyć do garnka zalać wodą i gotować ok 20 minut na małym ogniu do wchłonięcia się wody. Gdy woda cała się wchłonie posolić i zostawić do wystudzenia.

Kalafiora przekroić na pół jedną połówkę odłożyć drugą podzielić na mniejsze kawałki. Brukselki umyć , oczyścić z pierwszych liści i przekroić na pół. Blachę od piekarnik posmarować oliwą i wyłożyć kalafiora oraz brukselki - wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C ok 15-20 minut aż się zrumieni. Wyjąć z piekarnika uważając aby się nie oparzyć - wystudzić.

Rozgrzać patelnię i na suchej tabletki zrumienić najpierw sezam - przełożyć do miseczki, następnie słonecznik i przełożyć do miseczki i na końcu pestki słonecznika.

Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i wymieszać - przygotować dresing.

Do małego słoiczka wlać sok wyciśnięty z połowy limonki dodać miód, sól oraz olej z orzecha - zakręcić słoiczek i całość wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą - polać sałatkę - wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego

Kategorie przepisów