Sałatka z pieczoną dynią i żurawiną
Jestem wielbicielką sałatek niemalże w każdym wydaniu i lubię też dynie w różnego rodzaju potrawach, więc przygotowałam smaczną, wegetariańską dyniową sałatkę na ciepło.
Do tej sałatki z pieczoną dynią dodałam swieże listki szpinaku i rukoli, choć można także dodać sałatę rzymską.
Doskonałym dodatkiem jest również czerwona cebula i suszona żurawina, a całosć polana pysznym miodowym dressingiem.
Polecam przepis na sałatkę z pieczoną dynią !
Składniki:
700-800 g dyni piżmowej lub hokkaido
2 srednie cebule czerwone
50 g rukoli
60 g szpinaku swieżego
80 g suszonej żurawiny
1 łyżka czarnuszki lub sezamu uprażonego
Składniki na dressing:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu naturalnego płynnego
szczypta suszonych płatków chili
1 łyżeczka imbiru
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki na dressing wymieszać.
Wykonanie:
Dynię umyć, osuszyć, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule obrać i przekroić na cwiartki.
Warzywa ułożyć w formie na papierze do pieczenia, skropić dressingiem i wymieszać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190’C przez 40 minut lub do zarumienienia.
Suszoną żurawinę zalać gorcą wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
Upieczoną dynie i cebulę wyłożyć na talerz, dodać listki rukoli i szpinaku.
Dodać żurawinę i polać dressingiem, wymieszać.
Posypać czarnuszką lub sezamem.
Podawać ciepłą dynię.
Smacznego 🙂