
Lekko słodka sałatka z owocami lata. Tutaj, najbardziej sprawdza się sałata strzępiasta i masłowa, dzikie jeżyny, maliny oraz winegret na bazie płynnego miodu. Sałatka dobrze się komponuje z grillowanym i pieczonym mięsem, zwłaszcza z drobiem.
Pierwszy raz, taką sałatkę jedliśmy w gospodarstwie agroturystycznym
Dworek nad Wkrą na Mazowszu. Gościnnym właścicielom, obiecałam wspomnieć o tym miejscu, co niniejszym czynię ? Pobyt można skwitować w kilku słowach…pyszna kuchnia z lokalnymi produktami, na miejscu kajaki i rowery, lasy pełne grzybów. Na pewno nie jest to miejsce, dla osób lubiących komfortowe warunki mieszkaniowe. To miejsce dla tych, którzy lubią miejsca i przedmioty z duszą, zwierzęta i ruch na świeżym powietrzu. Klimatyczne miejsce na leniwy, słoneczny weekend ?

Składniki
- 1/2 sałatki masłowej lub strzępiastej
- garść malin
- garść jeżyn
- garść winogron bez pestek
- kilka małych kuleczek mozzarelli
Sos winegret
- 1 łyżka octu winnego
- 1 płaska łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki oleju z sezamu lub oliwy
- 1 pełna łyżeczka ostrej musztardy
Liście sałaty rozrywam na mniejsze kawałki, dodaję owoce i pokrojone na pół kuleczki mozzarelli.
Do małego słoiczka daję ocet winny, miód i musztardę, wszystko dokładnie mieszam, potrząsając słoiczkiem. Dodaję olej lub oliwę, ponownie potrząsam słoiczkiem. Winegret gotowy:)
Sos dodaję do sałatki, tuż przed podaniem. Smacznego ?

