Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2

Zdjęcie - Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka z ogórków szwedzka.

Sałatka z ogórków szwedzka

Domowa sałatka z ogórków szwedzka do słoików na zimę. Sałatka z marchewką, cebulą i gorczycą w zalewie bez oleju. Pasuje idealnie jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i kanapek. Można ją wykorzystać jako urozmaicenie do domowych burgerów i tortilli. Warto zapamiętać przepis, sałatka wszystkim bardzo smakuje :)

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1>>>

Sałatka szwedzka na zimę

Cienko pokrojone plasterki chrupiących ogórków to moja propozycja pysznej sałatki szwedzkiej na zimę. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sałatki na około 12 słoików po 0,5 litra:

  • 4 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 4 litry wody
  • szklanka soli
Zalewa do sałatki szwedzkiej:
  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki cukru
  • 6 szklanek wody
Dodatkowo do każdego słoika:
  • kilka plasterków marchewki
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego



Zdjęcie - Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka z ogórków przepis
Sałatka szwedzka przepis

Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Przepis jest prosty i wielokrotnie wypróbowany. Ogórki powinny być młode, świeżutkie, jędrne i bez żółtych przebarwień oraz uszkodzeń. Ogórki do sałatki szwedzkiej kroimy razem ze skórką. Można je pokroić w dowolnej grubości plasterki. U mnie ogórki bardzo cieniutko pokrojone obieraczką do warzyw - moczone w solance przez 1 godzinę. Grubsze plasterki moczymy około 2 godziny.

Surówka szwedzka

Oto wypróbowana surówka szwedzka z ogórków na zimę.

Krok 1.

  • Ogórki starannie umyć i osuszyć. Poszatkować ogórki wraz ze skórką w cienkie plasterki.
  • W 4 litrach wody rozpuścić szklankę soli, solanką zalać ogórki i odstawić na około 1 do 2 godzin (w zależności od grubości plastrów).
Krok 2.
  • Z podanych składników zagotować zalewę do sałatki.
  • Ogórki odcedzić dokładnie na sicie.
Krok 3.
  • Słoiki oraz zakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika włożyć po kilka plasterków marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy i po kilka ziarenek ziela oraz pieprzu. Osączone ogórki układać w słoikach do około 3/4 wysokości, uzupełnić zalewą. Pomiędzy plasterkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków usunąć powietrze ze słoików i mocno zakręcić. Sałatkę pasteryzować w garnku z wodą przez około 10 minut od momentu zagotowania.
  • Słoiki pozostawić jeszcze przez 5 minut w garnku z gorącą wodą, następnie wyjąć i postawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu przenieść słoiki z ogórkami w chłodne, suche i ciemne miejsce na przechowywanie.
Miłego gotowania!

Zdjęcie - Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy