Sałatka z mozzarellą i miodowym winegret
- 4-5 liści sałaty,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3-4 średnie pomidory,
- mini mozzarella (opakowanie 125 g).
- szczypta soli morskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia.
Lekka, kolorowa i wyśmienita sałatka, którą możemy serwować jako osobne danie, ale również jako niebanalny dodatek do obiadu. Polecam szczególnie jako dodatek do dań z drobiu.
Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w miseczce lub filiżance i dokładnie wymieszać.
Papryki i pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę porwać dosyć drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać sosem i wymieszać.
Mini mozzarellę wyjąć z opakowania, odsączyć i dodać do sałatki. Ponownie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Inspiracja: kwestiasmaku.com