Sałatka z makaronem soba i grillowanym kurczakiem
Sałatki makaronowe mają wiele zalet. Są pożywne, smaczne, łatwe do zrobienia i można je zabrać w zasadzie wszędzie ze sobą. Ja bardzo lubię pakować taką sałatkę do śniadaniówek – kolorowa zawartość aż kusi, żeby zjeść ją jak najszybciej, do ostatniej kluski. To zdecydowanie jedna z atrakcyjniejszych odsłon drugiego śniadania. Wersja o charakterze azjatyckim, z gryczanym makaronem soba jest moją ulubioną. Aby całość była zdrowa, kolorowa i pożywna dodałam chrupiące warzywa i aromatyczne kawałki grillowanego kurczaka.
Czas przygotowania – zaledwie 10 minut, a przyjemności z jedzenia co nie miara. Można by rzec, że to lunch idealny, najlepszy z najlepszych, ale jest jeden mały problem – równie smacznych pomysłów mam jeszcze wiele w zanadrzu.
Składniki:
(2 porcje)
- 1 pierś kurczaka
- chili
- oliwa
- papryka w proszku
- 1cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 200g brokułu
- 100g groszku cukrowego
- 200g makaronu soba
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 zielonego ogórka sałatkowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- kawałek chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso natrzyj startym imbirem, czosnkiem i chili oraz papryką w proszku, oliwą, solą i pieprzem. Jeśli masz czas, odstaw na 30 minut do zamarynowania.
- Mięso usmaż na patelni grillowej z obu stron.
- W osolonej wodzie zblanszuj różyczki brokuła, a następnie przęłóż do wody z lodem.
- Groszek zanurz we wrzątku na 10 sekund i od razu przełóż do wody z lodem.
- Paprykę pokrój na cienkie paski, podobnie pokrój ogórka. Odłóż.
- Makaron ugotuj na półtwardo i odcedź.
- W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj posiekaną chili. Podsmaż kilka sekund.
- Dodaj makaron, ocet ryżowy, dopraw solą i pieprzem. Lekko podsmaż.
- Dodaj warzywa oraz pokrojone w paski mięso i wymieszaj całość.
- Podawaj od razu lub zabierz do pracy lub szkoły.
Smacznego!