Sałatka z makaronem i fasolą
Od jakiegoś czasu jest to moja ulubiona sałatka do pracy. Robi się ją szybko i bezproblemowo, jest zdrowa, sycąca i naprawdę przepyszna. Muszę Wam też przyznać, że bardzo polubiłam dość nietypowe w sumie połączenie makaronu i sałaty lub ziemniaków i sałaty. Dzięki temu sałatka jest zdecydowanie bardziej i na dłużej sycąca niż ta bazująca na samej sałacie, a jednocześnie zdrowsza i lżejsza od tej czysto makaronowej lub ziemniaczanej. Polecam spróbować zwłaszcza w wersji lunchowej, gdy jeszcze długi dzień przed nami, a czasu na ciepły posiłek brak.
Składniki (źródło):
- 150g krótkiego makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
- 3-4 garście ulubionego mixu sałat lub porwanej sałaty lodowej
- ½ opakowania sera feta
- ½ puszki fasoli (najlepiej zwykła biała lub flażoletka)
- 3-4 łyżki orzeszków ziemnych (czasem pomijam)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon, francuskiej lub miodowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Fetę pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy, a orzeszki uprażyć kilka minut na suchej patelni. W słoiczku energicznie potrząsając wymieszać ocet, oliwę, musztardę i przyprawy do utworzenia gładkiej emulsji. Ugotowany, makaron dokładnie zahartować zimną wodą i odstawić do lekkiego obeschnięcia. Składniki sałatki połączyć, polać sosem i zajadać :)
Smacznego!